Match Topalov vs Kramnik: el foc vs el gel

Aquests dies s’està jugant a Elista, capital de la república de Kalmikia, el match de reunificació del campionat del món entre Veselin Topalov i Vladimir Kramnik. El campionat es juga a 12 partides amb el ritme clàssic de 2 hores per les primeres 40 jugades, 1 hora per les 20 següents i 15 minuts més a finish, amb un increment de 30 segons per jugada a partir de la jugada 61. Els dos jugadors es repartiran a parts iguals una bossa de premis de 1 mil.lió de dòlars, independentment de qui guanyi o perdi.

Les coses no han començat bé per a Topalov, que tot i posar l’espectacle i el joc d’atac ha perdut les dos primeres partides sempre per una doble causa: una defensa tenaç de Kramnik i alguns errors greus en moments crucials.

He seguit la segona partida en directe des de el servidor de playchess.com i realment ha estat espectacular veure com Topalov, quan semblava que el seu atac s’esvaïa, s’ha tret uns cops tàctics que l’han posat de nou en el bon camí per guanyar… i quan el més difícil ja estava fet Kramnik s’ha equivocat i Topalov no ho ha vist.

Topalov acaba de jugar 26.h4. Porta un peó de menys, però el seu atac sembla que fructificarà, la següent serà 27.h5 i la defensa del punt g6 cedirà. El moment és clau i Kramnik fa la única jugada que permet defensar la posició.

26… Tb4!

La idea és jugar 27… Db5 i buscar el canvi de dames.

27. h5, Db5

En aquest moment tothom ho veia magre per Topalov. Amb els mòduls del Fritz analitzant la posició i treient fum tothom donava per fet que 27.h5 havia estat un error, però pel que sembla Topalov havia calculat més enllà.

28. Dc2, Txb2

Sembla que la dama es veu obligada a perdre la diagonal b1-h7… però només ho sembla.

29. hxg6!

Una primera anàlisi confirma que no serveix 29… Txc2 per 30.gxh7+ Rxh7 31.Tg7+ Rh8 32.Tg8+ Rh7 33.T1g7+ Rh6 34.f5+ i el negre no pot parar les amenaces de mat provocades per les dos torres i l’àlfil.

29… h5

Si 29… hxg6 30.Txg6+ i es mat en poques jugades. Si 29… h6 segueix 30. g7 com a la partida, tant per tant el negre amenaça la torre de g4.

30. g7!

Tot i les dos peces penjades Topalov segueix atacant.

30… gxh4

Si 30… Txc2 hagués seguit 31.gxf8=D+ Rxf8 32.Tg8+ i 33.T1g7 mat. A 30… Ch7 seguiria 31.Dg6 amb amenaces a e6 i h5, i si 31… hxg4 seguiria 32. Dxe6+ Rxg7 33.Dxg4+ i el negre està perdut.

31.gxf8=D+ Axf8??

El gran error de Kramnik en aquesta partida, calia jugar Rxf8. Si 31… Txf8?? 32.Dg6+ Rh8 33.Dh6+ Rg8 34.Tg4+ i el negre està perdut. En aquest moment tothom, inclòs jo mateix, ens alegràvem de veure que Kramnik la cagava i comptàvem amb que Topalov veuria la jugada guanyadora…

32.Dg6+??

Un error compensat per un altre. Senzillament es guanyava amb 32.Txg4+ Ag7 (32… Rh8 33.Th4+ i 34.Dh7#) 33.Dc7! i l’amenaça sobre g7 és imparable. Cap dels dos GM’s han tingut en compte la possibilitat d’entrar amb la dama a c7. Increïble!

A partir d’aquí no hi hauria més errors clamorosos, tot i que en algunes ocasions Topalov no faria les millors jugades. Per exemple Fritz recomana 36.Dh5 en comptes de 36.Tc1 que clarament representa una pèrdua de temps, però per un humà no és tant fàcil de veure com seguiria la partida. El final resulta de difícil avaluació tant per l’humà com per la màquina, tenint en compte que el negre té dos peons passats en la seva casella d’origen i el balanç de material és desigual.

Dos a zero a favor de Kramnik. Topalov ha posat l’espectacle, la lluita per la inicitavia, les ganes de guanyar i els errors. Kramnik, la defensa tenaç. Sens dubte que l’estil de joc de Topalov li fa guanyar més simpaties però no hem de desmeréixer a Kramnik, que sap defensar-se i (excepte en comptades ocasions) escollir sempre la millor jugada. I això té el seu mèrit.

Sigui com sigui el match està resultant interessant, portem dos partides i no hi hagut cap resultat de taules. El més injust és que va perdent qui està arriscant més i està apostant pel joc d’atac. Els pròxims dies veurem si Topalov és capaç de recobrar-se d’aquest cop, tal com va fer amb l’últim Linares, en el qual va començar fatal perdent les primeres i un sprint fulminant en les últimes el va portar fins al segon lloc. És evident, però, que aquí amb quedar segon no n’hi ha prou…

Pàgina de la Fide del match

http://www.fide.com/news.asp?id=978

Web del match

http://www.worldchess2006.com/main.asp

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.