Pèrdua de paciència

La posició d’avui pertany a una partida molt recent, Sergi Díaz – ChessBlog. La partida va ser una defensa francesa, variant del canvi, en que les blanques es van endarrerir en el desenvolupament i a la jugada 11 van haver de renunciar al enroc, jugant 11. Rf1. Tot i així en Sergi va atacar amb 14.Cg5 i això em m’obligà a jugar fi.

El resultat és el que es veu en la posició, després de la jugada 21. Ad2. Tot i haver canviat algunes peces segueixo estant millor, gràcies a molts factor (domini de la columna e, cavall g5 descol.locat, casella c4 pel meu cavall, aventatge en el desenvolupament, etc). Aquí per tant calia jugar tranquil i segur, i una bona opció era per exemple 21… Ce5 dirigint el cavall a c4 des d’on es pressiona l’àlfil de d2 i el peó aïllat de a3. En comptes d’això em va envair la pressa i les ganes de finiquitar la lluita d’una vegada per totes… i em vaig precipitar amb una jugada que no perd d’immediat, però que entrega tot l’aventatge acumulat.

21… Cxd4? 22. cxd4 Dxd4

Vaig creure que entregant el cavall pels dos peons (aprofitant la debilitat de la primera fila i la mala posició del rei) obligava al blanc a retornar la peça per salvar el mat. Tota esperança s’esvaí al comprovar que el blanc disposava d’una defensa, fàcil de trobar… i suficient.

23. Dc3!

Totes els punts d’entrada a la primera fila i els jacs estan ben coberts… la tragèdia es respirava en l’ambient. A partir d’ara l’única esperança consistia en liarla el més possible i esperar l’error del rival.

23… Da4

Fritz dóna a 23… Dd6 més opcions, però en una situació així hom tendeix a buscar complicacions com a mesura d’extrema urgència.

24. g3

Fàcil defensa: el rei començarà a respirar tranquil i la torre entrarà en joc. La partida durà unes vint jugades més, quan finalment em caigué la bandera en una posició perduda.

Moralitat: en una posició amb superioritat posicional no convé arriscar, a menys que es vegi molt clar que el risc que es corre val la pena.

Més fàcil de dir que de fer…

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.